Goovinn i Franska Alpe d'Huez.

La Marmotte 2016 – Race Report

Goovinn är stolta över våra cyklande kollegor Lars och Jon som i helgen bemästrade klassiska La Marmotte i Franska Alpe d'Huez. 175 km och totalt 5180 m klättring!

"Efter månader av förberedelser var det nu äntligen dags. Vi satt på planet från Landvetter med lite pirr i magen – osäkra på vad det egentligen var vi hade gett oss in på. Vintern hade ägnats åt trainern och när våren kom så kunde träningen flytta utomhus. Några av oss hade kört Vätternrundan några veckor innan som en sista check inför den stora utmaningen. All denna förberedelse för att kunna ta sig an de dryga 5000 höjdmeter uppdelat på några av cyklingens fyra mest klassiska klättringar, Col du Glandon, Col du Télégraphe, Col du Galibier, och Alp d´Huez, som ingår i loppet La Marmotte.

Vi hade ordnat boende i Alp d´Huez, vintersportorten som så många gånger stått värd för mål i en bergsetapp i Tour de France. De 21 kurvorna upp för Alp d´Huez är något av cykelbackarnas superkändis. I bilen på väg upp skrattar vi nervöst och undrar hur vi någonsin kunde komma på en sådan här idé. Utmaningen vi har framför oss blir mer och mer konkret.

Dagen före loppet ägnas åt att förberedelser – eller rättare sagt ägnas åt att noja över allt som på något sätt kan påverka genomförandet av loppet. Ett par karbonhjul har redan förstörts av bromsvärmen i backen nerför Alp d´Huez och det blir en jakt på nya aluminiumhjul. Kolhydratladdningen når klimax. Benen rakas. Har jag dragit åt alla skruvar? Packade jag inte mitt pulsband? Blir det regn? Känner jag mig inte lite torr i halsen? Men vi hinner även med lite en lite lättare cykeltur. Vi försöker att gå och lägga oss tidigt, men det är svårt att sova.

Klockan ringer 05.00. En ordentlig frukost med extra allt för att få så mycket energi så möjligt med oss. Sedan väntar utförskörning i Alp d´Huez-backen ner till Bourg d’Oisans där starten går. 7000 cyklister i tre startgrupper ska iväg.

Klockan blir 07.30 och vi rullar ut. De första milen går lätt. Pulsen hittar en behaglig nivå och även fast vi får några droppar på oss så är det varmt. Efter ca 1,5 mil börjar det. Stigningen! Kedjorna rasslar över kassetterna. Från tidigare 35-40km/h vaggar nu klungan sakta uppför i runt 10km/h. När cykeldatorn visar på över 10% stigning kastas alla planer på att hålla en viss puls eller watt ut med badvattnet. Men vyerna är otroliga. Man tvingar sig att ta ögonen från styret och ut över bergen och ravinerna.

Kroppen anpassar sig och höjdmetrarna tas en efter en. Förbi en stor damm och plötsligt öppnar det upp sig. Vi är ute ur skogen och ser ut över snöklädda toppar. Lite för långt fram ser vi toppen på Col du Glandon, dagens första. Där är det full aktivitet. Påfyllning av vätska och energi, stoppa lite mat i fickorna. Hinna ta ett kort. Sen är vi iväg. Nerför serpentinkurvorna.

Arrangörerna har stoppat tidtagningen. Det är lätt att förstå varför. Även om benen får vila så är resten av kroppen på helspänn i de 50, 60, eller 70km/h cykeln har utför.

Efter ett platt parti svänger vi skarpt höger i San Miguel de Maruienne och dagens nästa klättring börjar med besked. Col du Télégraphe ligger rakt ovanför oss. Vägen slingar sig i serpentiner upp i den branta skogen.

Det är varmt och vinden kommer inte åt att svalka oss mellan träden. Några börjar känna krampen komma. Svårt att veta hur långt man har kvar, varje sväng är lik den förra. Men tillslut ser vi husen. Mängder med cyklister köar till de få vattenkranar som finns. Stretchar benen. På med jackan.

En kortare utförskörning väntar ner till Valloire. Här börjar dagens stora utmaning. Galibier 2645möh! Efter utförskörningen känns det som att man står still i den första branten. Sedan planar det ut. En tacksam medvind hjälper oss upp. Träden försvinner. Men vi ser vad som väntar. En vägg av serpentiner med lutning långt norr om 10%. Det går långsamt. Man ser många som har stannat och pustar längs vägen. Andningen från de man passerar är ansträngd. Tillslut siktar vi toppen. De sista svängarna upp är tunga. I med vatten och energi. Några korvar. Återigen på med jacka.

Nu väntar ca 5 mils utförskörning. Först genom en iskall tunnel och så ut på andra sidan Col du Galibier. Här är vädret annorlunda. Regnet hänger i luften. Serpentinerna slingrar sig nedåt.

Cykeln accelererar för att några sekunder senare tvärt bromsas in för nästa kurva. Kurvorna större och farten ökar. Det blir varmare ju längre ner man kommer. Men nu kommer också regnet - i mängder. Man blir snabbt kall i 60-70km/h i regn. Ligger hellre framme och drar för att få kroppen att producera värme än bakom i regnstänket från hjulen. Orterna passeras snabbt. La Grave passeras. Ett massivt ras har totalförstört den vanliga vägen och vi kör på en provisorisk asfalterad väg. Otroligt vackert.

Tillslut är vi framme där vi startade, i Bourg d’Oisans. Sista utmaningen för dagen – Alpe d’Huez. Pantani klarade det på 36 minuter. Vi behöver nog minst en halvtimme till. Början på backen är tuff. 10, 11, eller 12%. Benen är trötta men går som av sig själva. Tankarna på att stanna och vila slår man bort. Räknar kurvorna. Vid nionde kurvan ska jag ta dagens sista gel – med koffein i. Man märker hur energin sprider sig i kroppen. Förbi holländska kurvan. Tyvärr inga holländare idag. Kurvornas nummer tickar långsamt neråt. Nu är det bara 3 kurvor kvar. Tar en sista klunk av vattnet och häller ut resten. Sista backen upp och vi är i byn. Dagens antiklimax. Vi trodde vi var framme vid målgången men vi har ytterligare två kurvor kvar. Sista backen och nu ser vi Palais du Sport. Här är det – vi är framme.

Vi stapplar av cyklarna och sjunker ner i gräset. Trötta och nöjda. Tillslut har vi krafter att hämta diplom, medaljer och börja röra sig tillbaka till hotellet. Duschen har nog aldrig känts så skön, och middagen så välförtjänad. Historierna från dagen gås igenom, och Strava-profilerna jämförs. Vi skålar. Och snart har vi somnat. Tankarna på vart vi ska nästa år har redan börjat formulera sig i huvudet."

För mer information om La Marmotte: http://marmotte.sportcommunication.info/epreuve.php?C=1

Tillbaka till case Stäng